- 2 cawan air panas
- 1 1/2 cawan serbuk koko ATAU 4 auns coklat masakan (unsweetened), dicincang
- 2 3/4 tepung gandum
- 2 sudu teh baking soda
- 1/2 sudu teh baking powder
- 1/2 sudu teh garam
- 1 cawan mentega
- 2 cawan gula
- 4 telur
- 1 1/2 sudu teh vanilla
Resepi Krim Cupcake
- Panaskan ketuhar untuk 325° F ( kukus pun boleh )
- Susun 12 kertas cawan kek pada acuan.
- Cairkan coklat dan mentega di dalam mangkuk secara double boil.
- (Coklat dan mentega di cairkan di dalam mangkuk yang diletakkan dalam periuk air yang mendidih, pastikan air yang mendidih tidak memasuki mangkuk)
- Setelah coklat dan mentega cair sepenuhnya, tutup api dan sejukkan coklat tersebut seketika.
- Setelah mencapai suhu bilik, masukkan gula, dan esen vanilla. Kacau rata.
- Masukkan telur sebiji demi sebiji hingga habis.
- Masukkan garam,tepung, baking soda & baking powder sedikit demi sedikit sehingga habis dan sebati.
- Setelah sebati, agihkan adunan ke dalam setiap cawan kek yang telah disusun tadi.
- Bakar selama 20 minit/ masak (uji dengan lidi)
- Setelah masak, keluarkan dari oven dan sejukkan sehingga suhu bilik.
BAHAN- BAHAN untuk Krim Putar Mentega Coklat
- 1-2 sudu makan susu
- 1 sudu makan serbuk koko
- 6 sudu makan mentega lembut
- 3/4 cawan serbuk gula (gula aising)
- Coklat cip untuk hiasan.
- Potong mentega kecil-kecil dan masukkan ke dalam mangkuk/ mesin pemutar.
- Pukul/putar sehingga lembut dan berkrim.
- Ayak serbuk koko dan gula ke dalam mangkuk/ mesin pemutar sedikit demi sedikit sehingga habis.
- Setelah adunan sebati, masukkan susu dan kacau/putar rata.
- Hias kek cawan yang telah dimasak tadi dengan Krim Putar Mentega Coklat.
- Tabur coklat cip untuk hiasan.
No comments:
Post a Comment